انواع ISO چیست؟ مراحل اخذ گواهی نامه ISO

انواع ISO

انواع ISO: گواهینامه ایزو یک استاندارد بین‌المللی است که عناصر مختلف یک شرکت را ارزیابی می‌کند. برای اینکه شرکت بتواند گواهی نامه ایزو را کسب کند، باید استانداردهای مختلفی را رعایت کند.

اینکار می‌تواند به‌عنوان یک استراتژی بازاریابی یا راهی برای متمایز کردن کسب‌وکار شما در معاملات تجاری مورد استفاده قرار گیرد. ادامه مطلب را بخوانید تا بفهمید چگونه این فرآیند کار می‌کند و چه مزایایی در استفاده از سیستم مدیریت یکپارچه IMS وجود دارد.

استانداردهای ISO چیست؟

گواهی نامه ISO یک مهر تأیید از سازمان بین‌المللی استانداردسازی (ISO) است. استانداردهای ISO به‌صورت بین‌المللی شناخته شده و به همین دلیل توسط مصرف‌کنندگان و شرکت‌ها در سراسر جهان بسیار ارزشمند است.

انواع ISO ها بر اساس شاخص‌های مختلف کیفیت، که با توجه به اندازه شرکت و حوزه فعالیت آن تعریف می‌شود، مجموعه‌ای از استانداردها را ارزیابی می‌کند تا مشخص کند آیا سازمان معیارهای کیفی صنعت مورد نظر را رعایت می‌کند یا خیر.

استانداردهای مختلفی وجود دارد که ممکن است بر مدیریت کیفیت، تأثیرات زیست‌محیطی و حتی ایمنی تمرکز داشته باشند.

انواع ISO کدامند؟

گواهینامه‌های ایزو متنوع هستند. شاید شما نام ایزو 9001 را شنیده باشید، اما نوع گواهینامه به ویژگی‌های شرکت بستگی دارد. در ادامه به برخی از مهم‌ترین آن‌ها اشاره می‌کنیم:

ISO 9000

ایزو 9000 استاندارد سیستم مدیریت کیفیت (QMS) است. این استاندارد بر روش‌های نظارت و بهینه‌سازی فرآیندها تأکید دارد تا بهبود مستمر در کسب‌وکار حاصل شود. ISO 9000 شامل سه گواهینامه است.

ISO 9001

ایزو 9001 یکی از محبوب‌ترین استانداردها و همچنین یکی از خاص‌ترین آن‌هاست. استاندارد 9001 دستورالعمل‌هایی برای اجرای پروژه‌ها تعیین می‌کند و شامل تمام 20 معیار استانداردهای سری 9000 است.

نکته: ایزو 9001 شامل گواهینامه‌های قبلی ISO 9002 و ISO 9003 نیز می‌شود که نقاط ارزیابی کمتری داشتند.

نمونه گواهینامه ایزو 9001

ISO 9004

استاندارد ایزو 9004 از نسخه قبلی توسعه یافته است. تمرکز آن بر موفقیت از طریق کیفیت و نحوه جلب رضایت مشتریان توسط شرکت‌هاست.

نکات ارزیابی شامل آموزش کارکنان، استفاده هوشمندانه از منابع، و شناسایی نیازهای مصرف‌کننده برای برآورده‌کردن بهتر انتظارات آن‌هاست.

ISO 19011

ایزو 19011 بر ممیزی‌ها تمرکز دارد و توسط شش اصل هدایت می‌شود: صداقت، ارائه منصفانه، دقت حرفه‌ای، محرمانگی، استقلال، و رویکرد مبتنی بر شواهد.

گواهی نامه ایزو 19011 استاندارد برای ترویج بهبود مستمر اهمیت دارد، زیرا تمام طرف‌های درگیر در یک ممیزی را ارزیابی می‌کند.

ISO 14000

گواهینامه ایزو 14000 استانداردهای خاصی برای سیستم‌های مدیریت زیست‌محیطی (EMS) نیز دارد. ISO 14000 به پایداری مرتبط است و هدف آن کاهش تأثیر شرکت‌ها بر محیط زیست است.

گواهینامه ایزو 14001 به شرکت‌هایی اعطا می‌شود که به قوانین زیست‌محیطی پایبند هستند و با حفظ محیط زیست، از طریق استانداردهای بین‌المللی و آموزش کارکنان، همکاری می‌کنند.

ISO 17000

گواهینامه ISO 17000 یک نوع از انواع ISO است که با ارزیابی انطباق سروکار دارند. اگرچه به‌اندازه استانداردهای قبلی شناخته شده نیست، اما به همان اندازه اهمیت دارد.

گواهینامه‌های ایزو 17000 به مواردی همچون الزامات اعتباربخشی برای مراکز ارزیابی انطباق (ایزو 17001)، الزامات برای نهادهای ممیزی (ایزو 17021)، و الزامات عمومی برای صلاحیت در آزمایشگاه‌های تست و کالیبراسیون (ایزو 17025) می‌پردازند.

ISO 27000

مجموعه استانداردهای ISO 27000 به امنیت اطلاعات و حفاظت از داده‌ها برای شرکت‌ها و نهادهای عمومی می‌پردازد. مجموعه استانداردهای ایزو 27000، پایه‌ای برای ایجاد سیستم‌های مدیریت امنیت اطلاعات است و شامل 25 استاندارد از جمله ایزو 27001 می‌شود.

ISO 45000

مجموعه استانداردهای ISO45000 بر سیستم‌های مدیریت ایمنی و بهداشت شغلی تمرکز دارد. ایزو 45000 توسط سازمان جهانی کار (WTO) و بر اساس استاندارد ISO 9001 توسعه یافته است.

هدف ISO 45000 کمک به شرکت‌ها در شناسایی ریسک‌ها و فرصت‌ها برای جلوگیری از مشکلات بهداشتی شغلی، کاهش حوادث، و تضمین محیطی ایمن‌تر است.

کدام شرکت‌ها به انواع ISO نیاز دارند؟

گواهینامه ایزو اجباری نیست، اما داشتن آن مترادف با کیفیت و انطباق با استانداردهای بین‌المللی است.

استانداردهای ایزو به‌صورت داوطلبانه قابل اجرا هستند، اما ممکن است در زمان عقد قراردادها داشتن انواع ISO، الزامی باشند.

دلیل این الزام آن است که داشتن انواع گواهینامه های ایزو، هزینه‌های بازرسی را کاهش می‌دهد و نشان‌دهنده استاندارد بالای کیفیت و دقت در انطباق با مقررات است.

نمونه گواهینامه ایزو 22000مراحل اخذ گواهی نامه ISO

برای دریافت گواهینامه ایزو، لازم است با یک شرکت ثالث (رایان سرت) تماس بگیرید که فرآیندهای ارزیابی را انجام داده و تضمین کند الزامات رعایت شده‌اند.

با این حال، تا رسیدن به این مرحله، باید چندین گام را بردارید تا اطمینان حاصل کنید که سازمان شما آماده دریافت گواهینامه است.

  • ارزیابی

در ابتدا، وضعیت داخلی سازمان را ارزیابی کنید. کدام فرآیندها نیاز به بهبود دارند؟ نقاط ضعف اصلی کجا هستند؟ چه مواردی نیاز به اصلاح دارند؟

از اینجا، یک تشخیص کامل از وضعیت شرکت در مقایسه با استانداردها انجام دهید و اقداماتی برای بهبود این مسائل برنامه‌ریزی کنید.

  • برنامه‌ریزی

شرکت باید تمام مراحل پیاده سازی ایزو را برنامه‌ریزی کند: یک جدول زمانی بر اساس در دسترس بودن داخلی تعیین کنید، کارکنان را آماده کنید، و تاریخ مورد انتظار برای دریافت گواهینامه ISO را مشخص کنید.

  • پیاده‌سازی

مرحله پیاده‌سازی پیچیده‌تر است و موفقیت آن به کیفیت برنامه‌ریزی بستگی دارد. در اینجا باید رویه‌های لازم برای تطبیق فرآیندهای شرکت با الزامات استاندارد ایزو به‌صورت منظم ایجاد شوند. یک مشاور می‌تواند در این فرآیند بهترین حمایت را ارائه دهد. میتوانید از مشاوران مرکز رایان سرت کمک بگیرید

در نهایت، شرکت باید یک ممیزی داخلی انجام دهد تا رویه‌های جدید را بررسی کرده و نواقص احتمالی را شناسایی کند، سپس به سراغ یک شرکت صدور گواهینامه ایزو برود. شرکت رایان سرت تمامی مراحل را انجام داده و شمارا به انواع ISO خواهد رساند. با ما در تماس باشید 02114259582

مطلب مرتبط: جدول استانداردهای ایزو

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید