صنعت هوا فضا دارای الزامات منحصر به فردی برای مدیریت کیفیت است که بسیاری از شرکت هایی ارائه دهنده خدمات در حوزه حمل و نقل هوایی، فضایی و دفاعی می توانند از گواهینامه AS9100 استفاده کنند. استاندارد AS9100 الزامات سیستم مدیریت کیفیت را با در نظر گرفتن چالش های صنعت هوا و فضا تعیین می کند. برای دریافت این استاندارد باید ابتدا ممیزی های صدور آن را انجام دهید.
در مورد اینکه استاندارد مدیریت هوا و فضا چیست و چه کاربرد هایی دارد، در ادامه بیشتر بحث خواهیم کرد.
استاندارد EN9100: 2018/AS9100D چیست؟
استاندارد EN9100:2018 یا AS9100D و گواهینامه AS9100 ، جدیدترین استاندارد برای سازمان هاییست که طراحی، توسعه یا ارائه خدمات و محصولات هوانوردی، فضایی و دفاعی شامل قطعات، اجرا و مجموعه ها را ارائه می دهد. این استاندارد توسط گروه بین المللی هوا و فضا (IAQG) با کمک نمایندگان شرکت های هواپیمایی، فضایی و دفاعی در قاره آمریکا، آسیا، اقیانوسیه و اروپا تهیه شده است. مانند نسخه های قبلی AS9100 الزامات سیستم مدیریت کیفیت را برای شرکت هایی که با صنعت هوافضا درگیر هستند ارائه می کند.
این سیستم با الگو گرفتن از استاندارد ایزو 9001 و همچنین اضافه کردن دستورالعمل های خاص صنعت هوایی برای توسعه ایمن، تولید و توزیع قطعات و محصولات با کیفیت هوافضا تدوین شده است. اخذ و دریافت گواهینامه AS9100 برای تمام فعالان زنجیره هوایی جهت افزایش کیفیت و عملکرد، کاهش هزینه ها و موارد مشابه توصیه می شود. مزایای این استاندارد از طریق کاهش یا حذف الزامات منحصر به فرد سازمان، اجرا موثرتر سیستم مدیریت کیفیت و استفاده گسترده تر از شیوه های تجاری خوب برای سازمان ها به وجود می آید.
علاوه بر AS9100 که یک استاندارد عمومی برای صنایع هوافضا می باشد، دو استاندارد مدیریتی دیگر با نام های AS9110 و AS9120 نیز وجود دارد. زمانی که شرکت ها الزامات اضافی مربوط به تعمیر و نگهداری را نیاز داشته باشند می توانند از این سیستم ها نیز استفاده کنند. از آنجا که صدور گواهینامه AS9100 به اطمینان از وجود سیستم های مدیریت کیفیت مناسب در سازمان کمک می کند، بسیاری از تولید کنندگان و تامین کنندگان هوافضا فقط با شرکای دارای مجوز همکاری دارند در نتیجه، گواهینامه AS9100 برای هر شرکت مرتبط با هوافضا اهمیت پیدا کرده است.
استاندارد AS9100 شامل چه شرکت هایی می شود ؟
از آنجا که AS9100 یک استاندارد مدیریت کیفیت ویژه صنعت هوایی است، عمدتا توسط شرکت هایی که محصولات و خدمات را برای صنایع دفاعی، هوایی و فضانوردی ارائه می دهند، مورد استفاده قرار می گیرد. همچنین استاندارد AS9100D برای تمام سازمان هایی که شرکای آنها در صنعت هوافضا فعالیت دارند، مورد استفاده قرار می گیرد. از جمله :
- تولید کنندگان قطعات و تجهیزات هواپیما
- طراحان قطعات و مجموعه های هوافضا
- سازمانهای مدیریت کیفیت که با تولیدکنندگان هوافضا همکاری می کنند
- سایر شرکتها که به طور منظم یا نامنظم در صنعت هوافضا فعالیت می کنند
اگرچه دریافت گواهینامه AS9100 الزام قانونی ندارد، اما معمولا برای موثر بودن در صنعت هوایی، فضایی و دفاعی کاربرد دارد. صدور این گواهینامه می تواند یک مزیت بزرگ در معاملات تجاری باشد.
مراحل پیاده سازی استاندارد AS9100، شباهت زیادی به مراحل پیاده سازی ایزو 9001 دارد.
مزایای دریافت سیستم مدیریت کیفیت در صنعت هوافضا
- شناخته شدن در سطح بین المللی: استاندارد AS9100 یک مدرک شناخته شده در سطح بین المللی می باشد، به همین دلیل دریافت آن می تواند اعتبار بین المللی را برای سازمان شما به وجود بیاورد.
- دسترسی به مناقصات بزرگ: شرط حضور در بسیاری از مناقصات بزرگ، استفاده از این استاندارد بین المللی می باشد.
- بهبود روابط بین سهامداران: با دریافت این استاندارد می توانید درک بهتری برای سهامداران خود ایجاد کنید.
- رضایت مشتری: ارائه خدماتی که به صورت مستمر نیاز های مشتری را برآورده می کند، رضایت مشتری را نیز همراه خواهد داشت.
- توانایی بهبود کسب و کار: با توجه به اینکه شرط همکاری با بسیاری از سازمان ها داشتن این استاندارد می باشد، صدور AS9100 بسیاری از در ها را بر روی شما باز می کند.
- کاهش هزینه های عملیاتی: بهبود مستمر فرایند ها و کارایی عملیاتی، باعث صرفه جویی در بسیاری از هزینه ها می شود.
- مدارک تجاری اثبات شده: دریافت یک استاندارد بین المللی سبب می شود تا توانایی های سازمان شما به صورت مستند در بیاید.
جدیدترین به روز رسانی AS9100
در استاندارد جدید EN9100:2018 به روز رسانی های تازه ای به این سیستم اضافه شده است که در ادامه آن را بررسی خواهیم کرد.
تفکر مبتنی بر ریسک: مفهوم ریسک همیشه در ایزو 9001 ضمنی بوده است، اما در AS9100 به صورت صریح مورد بررسی قرار گرفته است و مدیریت ریسک را در تمام سیستم به اجرا در می آورد. برای دریافت اطلاعات بیشتر میتوانید مطلب استاندارد مدیریت ریسک ایزو 31000 را مطالعه کنید.
بند 6.1: این بخش مربوط به خطرات در سیستم مدیریت کیفیت مانند مشتریان جدید، مشارکت شرکت ها، محل های کسب و کار و … می باشد. بر خلاف نسخه های قبلی، مدیریت ریسک عملیاتی مورد نیاز برای تامین کننده نیز قابل اجرا است.
مفهوم تغییر: این سیستم چارچوبی را ارائه می دهد که با آن سازمان ها قادر به سازگار شدن با شرایط و متغیر ها را داشته باشند. مزایای یک فرایند قوی برای کنترل تغییرات این است که تداوم تجارت حفظ شده و پیامد های بلغوه تغییر به طور مناسب در نظر گرفته شود.
دانش سازمانی: دانش خاص سازمان با تجربه به دست می آید و از طریق درس می توان شناسایی متخصصان و اجرای برنامه های جانشینی را انجام داد.
ایمنی محصول: شامل الزامات برای رعایت ملاحظات ایمنی محصول، در طول چرخه عمر محصول.
پیشگیری از قطعات تقلبی: الزاماتی را برای کاهش آثار تهدید فزاینده محصول تقلبی و در عین حال الزامات قانونی برای شناخت این محصولات را فراهم می کند.
آگاهی: اکنون کارکنان باید از سهم خود در انطباق محصول یا خدمات، ایمنی محصول و اهمیت رفتار اخلاقی آگاه باشند.
عوامل انسانی: مستلزم در نظر گرفتن عوامل انسانی در تجزیه و تحلیل، علت اصلی عدم انطباق است. برای این کار باید تعامل میان مردم، ماشین ها و تاثیر آنها بر یکدیگر مورد بررسی قرار بگیرد.
منسوخ شدن: در مراحل برنامه ریزی و طراحی، شما باید عواقب فرسودگی محصول را در نظر بگیرید.
بدون دیدگاه